tisdag 16 december 2008

Fördel

En hund gör ALLTID det han får fördel i.
Detta är viktigt att veta eftersom vad du än vill lära din hund, eller få din hund att göra så måste du göra det genom att få han själv att vilja göra det.

Om du T.ex vill att din hund inte ska springa ifrån dig, då ser du till att han får fördel i att inte springa ifrån dig. I vanliga fall vill han springa ifrån dig just för att han hittar något mer spännande, se nu till att visa att du är riktigt spännande och håller han sig vid dig så blir det både lek och godis. Då får han fördel i att hålla sig vid dig i stället. Vill du att din hund ska komma när du ropar, se då till att han får fördel i att komma när du ropar, osv. Det märks tydligt att hundar som inte får fördel i det dom gör, dom hundarna lyder inte alls lika mycket som de hundarna som får beröm, får leka, få godis osv när dom gör det som matte och husse säger.

När han väl har lärt sig att han får fördel i vissa saker så kommer det att sitta i och du måste nu inte ge han beröm varje gång han gör som du säger, men tappa det aldrig helt.

Andra sätt att ge din hund fördelar är att han T.ex inte får äta förens du sagt varsågod, går han fram till matskålen innan du sagt varsågod så tar du upp matskålen och då får han fördel i att sitta snällt och vänta eftersom det är då han får sin mat. Samma övning kan göras med godis, leksaker, pinnar osv.

Ger du din hund fördel i att lyda dig på ett eller annat sätt, så kommer hunden automatiskt att lyda dig och det mår både du och din hund bäst av. På det här sättet kan du få din hund att göra precis vad du än vill, att ge din hund fördel är troligtvis det snabbaste och lättaste sättet att få din hund att bli lydig, och lära den olika trick m.m.