lördag 22 november 2008

Lydnad - springer & hälsar

Har du en hund som kan springa ifrån dig helt utan anledning, eller som vill fram till alla han ser för att hälsa? Detta är ett väldigt vanligt problem som många hundägare har varit med om. Ett problem som är jobbigt men som också kan vara farligt eftersom en hund kan springa rakt ut bland bilar, eller springa fram till folk som är rädda för hundar eller bara inte vill bli hälsad på. Det är även viktigt för dig att du är trygg när du går med din hund, och en hund som springer fram till andra hundar eller människor ska inte vara lös.

Låt oss säga att din hund är kopplad, någon kommer förbi och din hund blir mer och mer ivrig och gör allt för att få hälsa på personen, han drar och sträcker sig fram.
Hur får du han att sluta dra? Och hur får du han att bara springa fram och hälsa när du själv vill att han ska hälsa? Denna träning använder du för att få din hund att inte rycka i kopplet och det viktigaste, att inte springa iväg från dig. Jag bryter nu ner detta till 4 steg.

1. Din hund ser en annan person
2. Din hund spänner upp öronen och gör sig beredd
3. Din hund blir ivrig och vill hälsa
4. Din hund börjar kämpa för att komma till personen

När är det lättast att få din hund att stanna upp och sluta agera? Jo vid steg 1. Han ser först den andra personen och här gäller det att du inte börjar bli spänd och orolig och visar att du inte vet hur du ska hantera situationen. Det känner hunden av och han kämpar då på mer än någonsin, utan så fort en annan person eller hund kommer in i bilden så ska du bli lugn och bestämd. Steg 2 är när han börjar bli intresserad av den andra personen eller hunden. Lyckas du stoppa han på rätt sätt här, så slipper du steg 3 och steg 4 som bara är jobbiga.

När din hund börjar göra sig beredd och spänner upp öronen, ögonen blir stora och han följer varje rörelse den andra personen gör, då är det ett bra tillfälle för dig att göra ett lätt ryck i kopplet för att visa att det är du som har kontrollen över vad han får göra och inte får göra. Eftersom han får ett ryck så måste han för ett ögonblick sluta tänka på den andra personen och i stället tänka på rycket. Hjälper det inte med ett litet ryck så gör ett kraftigare ryck mot dig, dra fram pekfingret och säg till han "NEJ" "FY" eller vilket ord du nu brukar använda. Om du ställer dig mellan här och visar att han beter sig på ett sätt han inte får, då måste han kolla på dig eftersom du nu tar all uppmärksamhet. Den andra personen kan han då inte hålla koll på lika mycket och du har fått han att stanna upp i stället för att bli ivrigare. Och han lär sig nu att han inte får bli ivrig när andra kommer, och att han måste stanna hos dig.

Se till att du är huvudpersonen och lyder han inte dig när är du säger till han, så måste du visa att du bestämmer tydligare. En hund förstår ju inte när du säger, "nu ska du vara lugn och inte springa fram när han kommer". Utan han måste få tydliga instruktioner vad han får och inte får göra på ett språk som han förstår. Skulle du vika undan så tar han steget fram, så ge aldrig upp. Din hund har mycket tålamod och har inte du det så ligger du sämst till och han tar över.

Övningar
En bra övning du kan göra är att lära din hund att sitta kvar i olika situationer.
T.ex säg till din hund att sitta, släng en godis en bit ifrån han och om han springer efter godisen så säger du till han att han har gjort fel med ett "Nej" eller vad du brukar använda för ord. När han sitter lydigt och väntar på ditt kommando så säger du "Nu får du ta den" och han får då springa och äta godisen. Du behöver träna detta i olika situationer och på olika ställen, så när du är utomhus så är det en bra träning att sätta han ner och säg åt han att stanna, gå ifrån han och sedan ropa på han och när han kommer till dig får han en godis.

När det nu dyker upp en situation där du inte vill att din hund ska springa fram till någon så kan du använda ordet stanna, han vet då att han måste stanna och han vet även att det blir possetift om han gör det. Glöm inte att berömma han när han sitter kvar.

Vår hund sprang alltid fram till alla och jag kände att han behöver få träning även bland människor, och människor träffade han inte så ofta tyvärr. Så lite då och då tog vi en promenad till affären och där utanför fick han sitta, reste han sig när någon gick förbi så sa jag till han och när han satt kvar när någon gick förbi så fick han belöning. Inget går på 2-3 gånger men som tur är så kan man alltid skapa olika situationer för att öva på dom.