söndag 16 november 2008

Belöning

Att belöna din hund är en av de viktigaste sakerna. Det går faktiskt att uppfostra en hund bara genom att belöna när den gör rätt, men då måste du veta när du ska belöna och när du ska låta bli. Vår hund har vi aldrig sagt ett ljud till när han kissade inne i början som alla valpar gör. Det enda vi gjorde när han kissade inne var att lyfta upp honom och ta ut han utan att säga ett ord. När han kissade ute så belönar vi han med godis alla gånger. Han är rumsren bara genom att få belöningar..

Vi belönar Gizmo när han:
* Kissar/bajsar ute
* Har stannat när vi har sagt till han att stanna
* När han har gått fint i koppel när vi bett han om det.
* Eller när han lyder oss på ett eller annat sätt

Vi belönar han inte
* När han kommer och ser söt ut och tigger
* När han själv försöker med att T.ex göra vacker tass, det är också tiggande
* När han inte gör som vi säger

Det finns många sätt att belöna på så godis är inte det enda alternativet.
Men när det gäller godis så har vi 2st olika godisar, en som han får när han gör "småsaker" eller saker som händer ofta som T.ex när han kissar ute. Och sedan en annan godis som han får när han gör något han tycker är svårt, som T.ex att inte springa fram till någon som han egentligen vill springa fram till, eller när han kommer när man ropar fast han egentligen inte vill komma. Då får han av oss en korvbit för då ska han ju ha något extra som han bara får när han är extra duktig.

Ska du T.ex öva din hund att komma när du ropar så är det en bra ide att ta med hans favoritleksak och leka med, varje gång han kommer så får han leka med den en liten stund och det blir hans belöning för han kom. När vi säger åt vår hund att gå fint bredvid oss och han har gjort det ett tag så brukar vi belöna med att han får springa fritt efter det. På det sättet vill han gå fint bredvid eftersom han får en belöning att vara helt fri sen som oftast blir när vi kommer till öppna fält eller till skogen. Kom bara ihåg att belöna när han har gjort något som du har bett han att göra. Ibland vill du kanske ge något extra, se då till att göra det när han inte tigger om det. Det ska ju ske för att du vill ge han något, inte för han själv säger att han vill ha för han vill alltid ha. Du lär han då att tiggning lönar sig.