söndag 16 november 2008

Att bli arg

När du har en hund så kommer du att bli arg och tokig och det får du räkna med.
Det viktigaste är att du i förväg vet hur du ska hantera den situationen. Är din hund jobbig så är det ALLTID du som har uppfostrat hunden fel och det ska du inte ta ut på din hund. Det finns vilda hundar, stökiga hundar osv, och anledningen är att ägaren inte vet hur han ska uppfostra hunden. Så när din hund gör dig tokig så får du kolla in mina inlägg om lydnad.

När du känner att du är arg på din hund och tänker börja skälla på hunden så är det väldigt stor risk att du skäller vid helt fel tillfälle och din aggression tar över.
När du uppfostrar en hund så handlar det om att säga till vid rätt tillfälle. Ett exempel på olydnad är när en hund springer fram till en okänd person, du skriker och skriker och ropar och ropar och han ignorerar dig totalt, du börjar ta det personligt och tycker att han struntar i dig och du blir mer och mer arg och till sist känner du att "nu ska han få sin läxa". Detta är ett av många exempel och om detta inte passar in på dig så finns det säkert andra exempel där din hund kan göra dig arg. Hur du hanterar en sådan situation kan du läsa om här.

Men hur ska du hantera din ilska? Det första du måste tänka på är att vara lugn och bestämd.
Så håll lugnet och sedan hämtar du din hund och känner du att du bara vill skrika åt den så bind fast han vid ett träd och gå ifrån han och skrik hur mycket du vill när du inte är i närheten av hunden. Vad du än gör så ta inte ut det på hunden eftersom felet är på din sida när du uppfostrade hunden på fel sätt. Skulle du skrika på din hund så i efterhand så har hunden glömt bort vad det vad han gjorde som var så fel och så blir han skälld på utan att veta varför. Resultatet blir motsatt effekt och en rädd hund som kan bli skälld på helt utan anledning.

Du ska självklart säga till din hund när den gör fel, men du ska inte ta ut din aggression på hunden och du måste säga till vid rätt tillfälle.
Har din hund gjort fel, så är det du som gjorde fel från början kom ihåg det och vet du inte hur du ska hantera din ilska så har du mer problem än hunden.