tisdag 30 december 2008

Hund-Leksaker

Köper du hund mjukisdjur som går sönder på en gång, eller gummi leksaker som går av? Hur mycket lägger du ut på leksaker och hur viktigt är det att dom ska se roliga ut och måste dom kunna pipa? Att din hund ska kunna leka med olika leksaker är viktigt, och det är viktigt att han vet att det är hans leksaker som han får röra, så att han kan se skillnad på sina saker och husses och mattes saker som T.ex fjärrkontrollen. Se därför till att det alltid finns 2-3 leksaker framme som din hund kan leka med när han vill. Dessa leksaker ska vara hållbara och risk fria. Ha inte mer än 2-3 st framme, det är bättre att du har några på hyllan och tar fram lite då och då. Om du ger din hund vissa leksaker bara ibland så blir den leksaken extra speciell och därför roligare.

Har din hund slutat att leka med någon leksak så ta undan den några dagar/veckor. När du sedan tar fram leksaken igen så kan det nu hända att han börjar leka med den och kanske till och med börjar ha den som sin nya favorit leksak. Hunden bryr sig inte om saken kostar mycket eller lite, dyrast är inte alltid det bästa. Våran hund har haft som favoritleksak en helt vanlig pinne från skogen. När du köper leksaker är det viktigt att du vet skillnaden på de olika leksakerna, det finns faktiskt farliga leksaker för hundar, trotts att dom är till för hundar.

Mjukisdjur
Hund mjukisdjur som du köper i en zoo affär är oftast i mycket dålig kvalité, en vanlig hund kan bita sönder en sådan leksak på bara några minuter. Olika hundar biter olika hårt och med olika vassa tänder, men det är faktiskt så att de mjukisdjur som finns i zoo affärer är oftast mycket dåliga. En mjukisdjur i dålig kvalité kan även vara farligt för en hund, ögonen trillar lätt av vilket din hund kan svälja, oftast är de små men i värsta fall kan ett vasst öga skada din hund. Vissa mjukisdjur kan pipa, den pip saken kan fastna i halsen och kväva din hund, den är extremt farlig och jag skulle aldrig låta min hund leka med en sådan mjukisdjur utan att jag är hemma. Trotts att de är så pass dåliga så brukar de även vara dyrare. På bilden här ser du ett mjukisdjur från Ikea, det är betydligt bättre kvalité och denna kan även pipa.


Gummi leksaker
Gummi leksaker är också mycket dåliga, en hund kan bita igenom skelett, ska då en liten gummibit hålla till en hund? Nej det gör den självklart inte och när den går sönder så har nu hunden en lös bit gummi som han kan försöka svälja vilket är extremt farligt. Lek därför endast med gummi leksaker när du är med och låt den aldrig ligga framme när du inte är hemma.

Bra leksaker
Vart ska du då köpa dina leksaker? Det finns mjukisdjur i olika leksaksaffärer osv men jag rekommenderar Ikea. Till våran hund har mjukisdjur från zoo affärer aldrig hållt mer än en dag, men från ikea har han aldrig bitit sönder ett enda mjukisdjur och hans första från Ikea fick han vid 3 månader.

I Zoo affärer finns det bra leksaker, bil däck, rep osv som du aldrig behöver vara orolig för att din hund ska bita sönder och svälja.
Leksaker som jag anses är bra leksaker ska vara roliga och tåliga. Och när jag säger roliga så menar jag inte från en människas ögon utan från din hunds ögon. Du ska kunna lämna din hund ensam hemma utan att en av leksakerna kan gå sönder och fastna i hans hals eller vara vass och förstöra magen. Leksaker som jag låter våran hund använda är dessa små bildäck och rep från djuraffärer och mjukisdjur från Ikea. Det finns massor med andra leksaker i zoo affärer som också håller, det syns ganska tydligt vilka som är säkra och inte, välj det säkra före det osäkra.