onsdag 31 december 2008

Nyår

När det är nyår eller sista april så smälls det smällare.
Tusentals hundar är rädda och de flesta hund ägare förstår inte hur illa det är med smällare och hundar. Dessa kvällar där vi ser och hör smällare så tänker vi flera gånger "oj vad högt". En hund hör dubbelt så bra som en människa så i deras öron är det AJJ vad högt. Inte nog med att de hör dubbelt så bra, de kan även uppfatta frekvenser upp till 2,5 gånger högre än oss människor. En hund kan till och med höra ultraljud, ljud som människans öron inte kan höra. Detta förklarar varför vi kan använda speciella visselpipor för att kalla på hundar.

Tyvärr så inser allt för många hundägare att deras hund blir rädda och chokade av smällare när att det är för sent. Se därför till att din hund är förberedd genom att vänja den vid det hemska onaturliga ljudet. Det är mycket lättare att förebygga en chock än att rehabilitera hunden i efterhand. Du kan vänja hunden vid smällare redan innan den stora dagen kommer, det finns CD skivor med inspelade smällare vilket vänjer din hund vid ljudet.

Även om din hund inte blir rädd av smällare, så tycker den att det är väldigt obehagligt med detta otroligt höga ljuden. Händer det att din hund blir rädd av smällare är det väldigt viktigt att du inte visar känslor och börjar med: "Nä men det är inte så farligt", "det är över snart" och börjar gulligulla för att trösta hunden. Det vi egentligen säger är att det är helt okey att vara rädd, att tycka synd om sin hund förstärker bara räddheten och resultatet blir att hunden blir mer och mer rädd. Du påverkar alltså hunden till att bli räddare och räddare. Det bästa du kan göra är att visa din dominanta sida, tyck inte syns om hunden utan visa att det här smällande ljuden påverkar inte husse eller matte och därför så är det inget farligt.

Innan det börjar smälla så se till att gå en promenad med hunden, sen kan du börja tänka ut hur du ska förminska ljudet i huset/lägenheten. Se först till att din hund är i det rummet som det hörs minst i, T.ex i källaren. Har du ingen källare så lägg hunden i en bur som du täcker över med en massa filtar, se bara till att det inte blir för varmt där inne. Du kan även täcka för fönster med filtar för att dämpa ljudet. Sätt dit en radio som står på. En radio som låter gör att din hund inte hör smällarna lika bra. Om du kan vara hemma så kan du underhålla hunden med lek och godis för att han ska komma på andra roligare tankar. Om du ska iväg så se till att han har något riktigt gott att bita på som T.ex ett grisöra. Om det skulle vara så att han känner sig ensam, hör smällare osv så kan han enkelt komma på andra tankar när det är något smarrigt att tugga på.

Bilden är från: www.fotoakuten.se