lördag 7 mars 2009

När din hund gör ett MISSTAG



Många är så rädda för att hunden ska göra fel, troligtvis är man rädd just för att man inte vet hur man ska hantera situationen när hunden gör fel, när hunden är olydig och inte gör så som du vill. Eller när hunden bara gör något helt galet som inte alls är tillåtet. Det kan vara svårt att veta hur man ska fostra hunden och hur man ska hantera situationen när hunden gör fel. Hur hunden ska sluta gå förbi dig när ni går fot, gå igenom dörrar först, hur han ska sluta hoppa upp mot dig, sluta tugga på dina skor, sluta skälla osv.

Det bästa sättet för en hund att lära sig att han gör fel är att bli tillsagd sekunden hunden gör fel, så var inte rädd att låta hunden göra ett misstag. Det är bara bra om hunden gör fel eftersom du då har chansen att visa hur det egentligen ska vara. T.ex om din hund alltid går före dig i dörren, i stället för att försöka hindra hunden genom att dra bak hunden, slita, kämpa, skrika eller bråka så låt i stället hunden begå misstaget att gå ut före dig. Sekunden hans tass går förbi tröskeln så säger du ett bestämt "nej" och tar snabbt tillbaka han bakom dörren igen. Då kan han enkelt koppla att (det var exakt där jag gjorde fel). Eftersom hundar lever i nuet så är taimingen hela hemligheten för att lyckas. Gör du för tidigt har hunden inte gjort något fel än och vet därför inte varför du säger att han när olydig, Säger du till han 2-3 sekunder efter att han har gått förbi tröskeln så har han redan kommit på andra tankar och kan därför inte heller koppla vad det är du säger nej till. Därför är det viktigt att du säger till exakt när hunden gör misstaget. Ta hunden på bar gärning, lyckas du inte med det så bättre lycka nästa gång =)

Så var inte spänd och orolig att hunden kommer att göra fel, utan slappna av och bete dig som om han är lydig i alla lägen, och när han väl gör ett misstag så rättar du han. Det hjälper aldrig att skälla, slå eller skrika på en hund. Det finns inte i deras natur att någon skriker på dom när dom gör fel och därför kommer det inte göra någon nytta i uppfostran heller. Hundar lär sig väldigt fort vad han får och inte får göra, så länge du säger till vid rätt tillfälle och på rätt sätt. Så i stället för att du ska vara orolig att hunden ska göra ett misstag, så bli glad i stället när han väl gör ett misstag för då har du chansen att visa att det där är fel. Så varje gång din hund gör fel så blir han lydigare, därför är det bara bra om hunden gör ett misstag. Visa det på ett Lugnt, Vänligt, bestämt och tydligt sätt.