onsdag 11 mars 2009

Har du råd?

Du som säger att man inte kan köpa lycka för pengar har inte skaffat dig en hund än, men om du redan är en lycklig hund-ägare så är det viktigt att du förstår att hunden kostar, och det självklart något du har räknat med. Men har du räknat igenom allt som kostar?

Hunden kan bli sjuk, skada sig eller av annan anledning behöva åka in till veterinären och det är då oplanerade kostnader. Det behöver inte ens vara hunden som får problem, även om du själv får problem och behöver lämna bort hunden ett par veckor så kostar hund dagis massor med pengar. Skulle din hund springa bort så kan det kosta upp mot 2000kr att hämta ut hunden från ett hund pensionat.

Därför är det viktigt att du i förväg har lagt undan pengar ifall att det skulle behövas. Det värsta som finns är när någon inte har råd att ta hand om sin hund, i värsta fall när hunden visar tecken på problem och hund ägarna tycker att det är för dyrt att kolla upp problemet och hoppas på att det ska gå över av sig själv.

Bara veterinär kostnader kan gå på ca 5000 per år, det kan vara pengar du inte får ut från försäkringen på en gång. Jag rekommenderar att din hund har ett eget bank konto med ca 15.000kr - 20.000kr som är din hunds pengar.

Vanliga kostnader
Mat
Hund-godis
Hund-ben, grisöron mm
Leksaker
Bajspåsar
Försäkringar

Köper sällan men behövs
Veterinär kostnader
Vaccination / Avmaskning
Halsband / Koppel
Hundvårdsprodukter: klosax, kam mm
Matskålar
Hundbur
Hundsäng / Hundkorg

Aktivitets kostnader
Medlemskap i T.ex SKK, SHU, SBK
Hund skola / Kurser
Bensin
Utställning
Agility
Rakmaskin, Utställningskoppel, Hårfön mm

Kanske även
Medicin
Hund dagis
Kastrering / Sterilisering
Bilbälte
Kläder
Träningsgrejer: Selar, Linor, klövjeväskor mm
Klippning/trimning på salong för dig som inte gör själv
I värsta fall sönder rivna tapeter, golv. Tuggade TV kontroller, skor osv.