tisdag 17 mars 2009

Att välja ras

Om du nu har bestämt dig för att köpa en hund så är det dags att välja en ras, du kanske redan har en ras du skulle vilja ha.
Det är viktigt att du tar reda på att rasen passar just dig och din familj. Det finns små, medelstora och stora raser.

Det finns mängder av olika raser och alla har sina för och nackdelar. Det är mycket viktigt att rasen passar dig och din familj, ska du T.ex inte jaga så ska du inte köpa en jakthund. En jakthund behöver jaga för att må bra, det är ett behov jakthunden har och kan må dåligt annars och det skapar stora problem. Du kan inte heller köpa en brukshund om du inte vill jobba med den, en vakthund om du inte vill att den ska skälla när någon kommer nära ert hem osv. Ska du bara ha en hund som "sälskap" så köp då en sällskapshund, det finns mängder med sälskaps hundar och jag är säker på att det finns en som även passar dig och din familj.

Passar rasen er livsstil?
Olika raser behöver gå olika långt, en vanlig hund behöver gå minst 45min om dagen, det är extremt viktigt att du inte köper en vanlig hund om du inte tänker gå minst 45min om dagen. Är du ingen person som klarar av att gå så långt så finns det raser som inte behöver det, men alla hundar behöver bli av med sin energi helt och trötta ut sig.
Vissa hund raser behöver hård träning, andra behöver fysisk träning, Vissa hundar behöver inte så mycket fysisk träning men däremot mycket sälskap. Lever ni ett lugnt liv, eller har ni barn som kan vara hårdhänta. Se till att hitta den rasen som passar just er, så kommer både ni och hunden att trivas.

För och nack delar
När du väljer ras så ta reda på rasens för och nackdelar, raser med hängande öron får infektioner i öronen lättare eftersom det inte luftas, blodet rinner ner i öronen vilket leder till blodöra. Andra raser som T.ex japansk spets har öronen uppot, de har i stället ett känt fel med att ögonen rinner och det syns tydligt på pälsen under ögonen. Andra raser har problem med hjärtat, njurarna, får lätt höftproblem osv. Så det är viktigt att du kollar upp kända fel hos den rasen du är intresserad av så du är förberedd på kända problem.

Övrig fakta
När ni har hittat en ras som du tror passar er så ta reda på så mycket fakta som möjligt om den rasen. Det är en bra ide att kontakta så många som möjligt som har den rasen ni är ute efter, berätta hur din familj är och fråga om den rasen passar just er. Det går även att ringa svenska kennel klubben och fråga, passa även på att fråga efter kända fel, nackdelar osv. Även om du har bestämt dig för en speciell ras så kan du åka till olika kendlar som har just den rasen, för att få en helhet och inte bara se vinkeln från ett ställe.

Bor du i en liten lägenhet
Bor du i en lägenhet så får du tänka till lite extra om du är ute efter en stor ras eftersom stora raser ofta kräver större utrymme än mindre raser. En hund med hög energi mår inte heller bra av att inte kunna röra sig tillräckligt mycket. Bor du i en liten lägenhet och vill ha en större hundras, eller en aktiv hundras med hög energi så kan du lösa detta genom att gå ut och gå med hunden oftare och längre. Vakthundar skäller ju ofta vilket kan störa grannar och i en liten lägenhet kan det vara jobbigt, så tänk till en extra gång.

Pälsen
Pälsen är en viktig del att kolla upp, vissa hundar behöver man ständigt kamma, piffa till, andra fryser lätt och behöver speciella kläder, det krävs enormt mycket jobb att sköta om vissa hundars päls. Och gör man inte det så blir det bara värre och värre. Andra hundar är pälsen väldigt lättskött på. Det går inte att kolla på hunden och själv tycka att den pälsen ser svår skött ut. Vissa hundar som ser lätt skötta ut är det extremt mycket jobb med. Och i andra fall har vi hundar som ser svår skötta ut men som man inte behöver göra någonting alls med. Titta på den här bilden T.ex. Det här är våran hund och ständigt frågar folk "oj vad ni måste tvätta pälsen när han är så smutsig", "Den där pälsen kammar ni väll varje dag". Men vi kammar i stort sätt aldrig den här hunden, och att tvätta den behövs inte då pälsen är smutsavstötande. Vi gör med andra ord ingenting.