måndag 2 februari 2009

Har du ledar rollen?

Om du som hund ägare inte litar på din hund, om hunden är okontrollerad och ofta inte lyssnar, då måste du läsa på mer hur du ska vara en ledare. I hundens värld finns det "de som följer" och "den som leder". Om du inte vet hur du leder en hund så står ledarplattsen tom, och i hundens värld måste det finnas en ledare och då tar hunden själv den uppgiften, och är din hund ledare i din "familj" så leder han på sitt sätt och resultatet blir en olydig hund. En hund som försöker styra över människor i vår värld blir osäker, förvirrad, orolig, lyssnar inte och mår helt enkelt inte bra.

Det är anledningen till att du inte har kontroll över hunden, för att du försöker få kontroll på fel sätt. Oftast beror detta på att många hund ägare försöker hantera hunden på samma sätt som man hanterar människor, och behandlar man en hund som man behandlar en människa så vänds allt upp och ner. En hund förstår inte när du pratar med han, visst kan han lära sig vissa ord och vissa meningar som "nu ska vi gå på promenad". Men det hunden först och främst lyssnar på är din tonart, är din ton arg, bestämd osv.

Ett vanligt fel är att man försöker trösta rädda hundar, så fort en hund blir rädd, orolig osv så börjar ägarna "nä men inte ska du vara rädd" och så klappar man hunden.

Det du egentligen säger är "vad duktig du är som är rädd". Din hund uppfattar alltså det du säger som rena motsatsen, resultatet blir att hunden blir räddare och räddare just för att du säger åt hunden att det är bra att han är rädd. Detta kan låta konstigt men det är precis så det är, många hundar skulle inte alls vara orolig om inte hund ägarna triggade upp oron genom att tycka synd och trösta hunden på samma sätt som man tröstar en människa.

Hundar känner även av precis vad du känner, är du glad och skrattar kan hunden ställa sig upp och börja vifta på svansen bara för att han känner av att du är glad.
Är du t.ex rädd känner hunden det direkt kan därför också bli rädd, om du samtidigt inte är ledare och inte vet hur du ska hantera hunden så kan detta leda till att din hund anfaller en annan hund.

En ledare är alltid Lugn, bestämd och vänlig. Så för att hunden ska lyssna på dig så måste du vara just lugn, bestämd och vänlig.
Ledaren vet alltid vad som kommer att hända, vilken väg vi ska gå och i vilken takt, ledaren bestämmer allt.

Lugn
Att vara lugn i alla situationer är viktigt, blir du spänd, rädd eller osäker så känner hunden av det direkt. Och en osäker eller rädd ledare är ingen ledare, en ledare ska alltid veta vad som ska göras och hur det ska göras och aldrig hetsa upp sig.

Bestämd
När du som ledare har sagt någonting gäller det oavsett vad någon annan tycker, du ska inte behöva skrika "ner från soffan" 10 gånger. Säg till en gång och lyder inte hunden så går du och ser till att det blir så som du sa, du får själv ta ner hunden för att visa att "om han inte lyder, så ser du till att det händer ändå".

Vänlig
En ledare ska man aldrig behöva vara rädd för, det ska vara roligt och positivt att vara hos ledaren. Är du vänlig så är det en fördel för hunden att vara hos dig.
Du ska aldrig skrika eller vara arg på hunden, det förstör mer än vad det gör nytta. Säg i stället till lugnt och bestämt vid rätt tillfälle.

Hundens behov
En hund följer inte en ledare som inte tar hänsyn till hundens behov. Olika hundar och hundraser har olika behov och det är mycket viktigt att en hund får en uppgift att göra.
Har du T:ex en vakt hund så är en av hans behov att vakta, han mår bra av att vakta och det är i hans natur, självklart ska du lära hunden att när du säger till så har han vaktat klart och då sluta vakta, men att han har en uppgift som är hans uppgift är väldigt viktig och det mår han bra och är ett behov.

En mycket viktigt behov som alla vet om är promenad. Trotts att man vet hur viktigt det är att hunden ska gå på promenad så tror många att det räcker med att gå 15-20min och sen är det klart för dagen. Massor med hund ägare går alldeles för korta promenader med sin hund. En hund som inte får gå så långt som den behöver gå blir ofta vild och okontrollerad, det är just för att ledaren inte har följt den delen av hans behov. Olika raser behöver gå olika långt, men i snitt brukar en vuxen hund behöva gå 45-60min varje dag för att må bra. När du går på promenad är det ett utmärkt tillfälle att passa på att öva ledarskap.

Uppfyller du hundens behov, är du en lugn, bestämd och vänlig ledare så blir automatiskt hunden både lyckligare, tryggare och lydigare. Alla människor ska vara ranken över alla hundar, hunden ska alltså inte stå över någon, inte ens små bebisar.
I djurens värld är det även ledarna som alltid säger åt flocken när de får sova, äta, leka osv.